Image

Geen toekomst zonder geschiedenis.

De geschiedenis van HAN Hydromotive is een bijzonder verhaal. Een verhaal dat nog lang niet af is en waar telkens nieuwe hoofdstukken bijkomen. De prestaties van vandaag, hebben we te danken aan ons verleden. 

In het jaar 2009, was er een groep studenten die zo enthousiast waren na het project genaamd de 'HAN Eco-marathon', dat ze de uitdaging aan wilden gaan om mee te doen aan de Shell Eco-marathon. Dit was de drijfveer om het team HAN Hydromotive op te richten. Sinds dien is de droom om de Shell Eco-marathon te winnen geboren. 

 

 

Image
Image

Van Arval Inspire I tot HM15!

Image

Verder bouwen op het verleden met de HM15!

De HM15 zal in actie komen tijdens de Shell Eco-Marathon in 2024. Met deze auto vieren we het 15 jarig bestaan van HAN Hydromotive. 

Met dit nieuwe voertuig gaan we tot het uiterste om de ultieme droom van ons team een werkelijkheid te maken. Wij hebben als doel om in ons jubileumjaar de Shell Eco-marathon daadwerkelijk te winnen! 

Als we de Eco-marathon winnen, dan zijn we de eerste Nederlandse Hogeschool die de competite weet te winnen, tussen talloze universiteiten van Europa. 

Dit zou betekenen, dat HAN Hydromotive naast een geweldig resultaat, wederom op weg is om geschiedenis te schrijven, met de prestaties van ons studententeam. Hiermee hopen we ook meer bewustzijn creëren voor een groene mobiliteit. 

Een reis door de tijd.

  • Van 2010 tot en met 2012 is er deelgenomen met ons eerste voertuig, de ‘Arval Inspire I’. Dit voertuig was opgebouwd uit hout. Wegens tijdgebrek en weinig ervaring met waterstof is er in 2010 deelgenomen in de categorie ‘benzine’. De jaren hierna is er deelgenomen in de categorie ’waterstof’. Het beste resultaat met dit voertuig is een behaalde derde plaats op de Shell Eco-marathon 2011 in Lausitz, met een verbruik van 602 km/L.
  • Van 2013 tot en met 2015 is er deelgenomen met ons tweede voertuig de ‘Arval Inspire II’. De technieken zijn in de jaren verbeterd, waardoor er meer achtergrondstudies gedaan zijn naar het bouwen van een Shell Eco-marathon voertuig. De Arval Inspire II is in 3D ontwikkeld en volledig gebouwd uit composieten. Tijdens de bouw is er rekening gehouden met een aantal doelstellingen die gesteld waren. Een van die doelstellingen was om de Arval Inspire II straatlegaal te maken. Hiermee hebben wij bewezen dat studenten van de HAN een extreem zuinig voertuig kunnen maken voor de Nederlandse wegen. De tweede doelstelling was om de Arval Inspire II geschikt voor twee personen te maken. Het beste resultaat met dit voertuig is een behaalde derde plaats op de Shell Eco-marathon 2014 in Rotterdam, met een verbruik van 510 km/L.
  • Vanaf 2016 werd er deelgenomen met ons derde voertuig. De ABN AMRO Lease Accelerator. Met dit voertuig is een verbruik van 570 km/L gehaald. Het doorontwikkelen van dit voertuig in de twee jaar hierna leverde een nog beter resultaat op, maar vanwege technische mankementen is er geen resultaat meer neergezet.
  • In 2019 was er opnieuw succes: een derde plaats, met een verbruik van 692 km/L! Dit kwam vooral door het nieuwe voertuig, de HM10. Voor de tiende editie was dit voertuig bewapend met een vernieuwd energie management systeem. Ook had de wagen een compleet nieuwe body en een nieuw chassis.
  • Vanaf 2021 rijden wij met de HM22 met alweer een nieuw record die de tot nu toe behaalde resultaten lang en breed overtreft: een verbruik van 893 km/L!. Dit kwam voornamelijk door de opnieuw ontwikkelde ophanging en de nog efficiëntere aandrijving. Met dit resultaat plaatst het team zich officieel als derde in de wereldranglijst.
  • In 2022-2023 was het weer tijd voor een nieuwe bolide, de HM23. Met tot op heden het allerbeste resultaat op de ranglijst, namelijk een tweede plaats! Als beste van de Benelux behaalden wij een verbruik van 750 km/L! Dit alles ondanks de enorme hoogteverschillen die we op het circuit ondervonden. Dit was goed genoeg voor de tweede plek. Een geweldig resultaat! 
     

"We leren van een rijk verleden om de juiste stappen te maken richting een groenere toekomst".

Mees de Groot - Team Manager HAN Hydromotive